
 

TYBA Local USSSA Local T-Ball Rules 

RULE 11.00 – T-BALL SPECIFIC RULES  

11.01 Fair Ball Arc: There shall be a twenty (20) foot arc drawn from first (1st) baseline to third (3rd) 

baseline in front of home plate. A batted ball must go past this line to be fair.  

11.02 Safety Arc: There shall be a thirty (30) foot arc drawn from (1st) baseline to third (3rd) baseline in 

front of home plate. Infielders must stay behind this line until the ball is hit.  

11.03 Pitching Plate: The pitching plate shall be located at forty-two (42) feet from the front edge of the 

pitching plate to the back point of home plate.  

11.04 The catcher shall wear a dual ear-flap catcher’s helmet with mask or a batting helmet.  

11.05 Ten (10) defensive players shall play in the field with four (4) outfielders. The fourth (4th) 

outfielder shall not assume an infield position. All outfielders shall stay behind the baselines.  

11.06 The defensive player listed as pitcher shall stay in contact with the pitchers’ plate until the ball is 

hit.  

11.07 No more than 3 defensive coaches shall be allowed on the field of play at all times.  

11.08 The Infield Fly Rule shall not be in effect at any time.  

11.09 The batting order shall constitute all present players on the team roster at the beginning of the 

game. Late arrivals shall be inserted at the bottom of the batting order. All players on the roster shall bat 

before returning to the top of the batting order. 15 11.09.A Teams may start a game with eight (8) 

players. The ninth (9th) & tenth (10th) positions in the batting order will be declared an out each turn at 

bat. Rule 11.09.A Approved Ruling: A ninth (9th) & tenth (10th) player and all subsequent players may 

be added to the bottom of the batting line-up as soon as they become available.  

11.10 Teams may use free substitution on defense but the batting order shall remain the same.  

11.12 Bunting shall not be allowed.  

11.13 A batter shall receive a maximum of three (3) swings to put the ball in play or be called out. No 

additional swings shall be awarded on foul balls.  

11.14 A player may not be Intentionally Walked.  



11.15 Runners shall not lead-off or steal bases. A runner is out for leaving the base before the ball is hit.  

11.16 A team may score a maximum of seven (7) runs per inning, including the last inning or record 

three (3) outs.  

11.17 Umpires shall call “Time” after every play and declare the ball dead. “Time” shall be called as soon 

as the lead runner is not attempting to advance. “Time” does not have to be called by the defense for 

the purpose of this rule. Rule 11.17 Comment: When a runner stands off a base and “jukes” or “feints” 

back and forth, this is to be interpreted as “not attempting to advance” and “Time” shall be called.  

11.18 The ball shall measure not less than eight and one quarter (8 1/4) nor more than eight and one 

half (8 1/2) inches in circumference. 


