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F.A.Q.’s – Frequently Asked Questions 

(Read the Full list of FAQs on our website!) 

How old does my child have to be to start soccer? 
The starting birth year to play is 2016 to participate in the Spring 2020 season.

What do I need to complete registration? 
Child’s birth certificate (if brand new to RYSA), registration form, & payment. (Birth certificate copies can be uploaded into your 
player's account or faxed to RYSA.  Payment and copies of birth certificates are due by January 24th and if not received will delay 
and possibly deny placement of your player on a team. A non-refundable $10 late fee will be charged if documents are not in the 
office by January 24th.  If you are not a resident in the city of Rowlett, it is your responsibility to fill out an online form to state that 
Rowlett Youth Soccer Association is your home association. This is the same process followed by all soccer associations under NTSSA. 
RYSA will not do this on your behalf. Please go to www.gotsport.com/forms/open/Default.ASP?FormID=1215 to fill out this form 
now.  You can also find this link on our registration page. This is the same process followed by all soccer associations. RYSA will not 
do this on your behalf nor will we follow up with the releasing association. It is $1.50 additional to the registration fee if not a 
resident to Rowlett.
How do I pay? 
Online/web registration only accepts credit/debit card payments. If you must pay with a personal check or cash, please go to the 
RYSA office during posted office hours for paper registration. 

When is the Spring 2020 season?
The PROPOSED regular season play begins February 22nd and will run to May 9th.   Fall season dates may deviate from the above 
posted dates for U10-U16 leagues who may participate in inter-league with other local associations which will require travel outside 
of Rowlett for some games. 

Can I return to my previous team from last season? 
If you played on a team in Fall 2019 and WANT to return to that same team be sure you choose “yes” on the return to team 
question when registering or else your child will be placed in the ‘Free Agent’ pool. The Free Agent\Draft Pool is for those players 
who are new to RYSA or who wish to go to another team other than the one they played on the previous season. All players in the 
Draft Pool will be placed on a team at random. 

Can I request to play with a friend? 
Yes, if you have never played soccer before in any association then you may request to play with a friend, however the request can 
only be granted if your child has never played anywhere before and only if there is room on the team they’re requesting. Requests 
are never guaranteed. 

Can I request to “play up” a division? 
Yes, in accordance with our rule 4.1.1.5. “A player with advanced ability may play in the next age bracket with permission of the 
receiving and releasing Age Group Directors. Proper procedure for this type of request is in writing, signed by a parent or guardian. 
Players in the U4 age bracket are not eligible to play up.” This request must be received no later than January 24th. Requests are 
never guaranteed. 

How many games will we play? 
U4 is an introductory development program. U5 and U6 play an 8 game season. All others play up to 10 games, if possible.  All age 
divisions play games on Saturdays, Sundays and U9 and up can expect weeknight games also. 

When and where is practice? 
Team practice days and times are set by coaches. The association has no knowledge of these and therefore cannot grant requests 
for specific practice nights. NOTE: Any conflicts with practice times/ days should be resolved between the player/parent and the 
coach of your team. There will be no trading or swapping of players between teams due to practice conflicts.  
The following rules apply to practice: (excerpt from our Rules and Regulations document) 
5.1.1. Players may not participate in more than two (2) practice sessions per week except as authorized by the Age Group Director. 
5.1.2. All practice sessions shall be limited to one (1) hour of physical activity per practice. 
5.1.3. The U5, U6, & U8 shall be limited to maximum of forty-five (45) minutes of physical activity per practice. 

Is the uniform included in my registration fee? 
No, uniform cost is not included in the registration cost. This cost will be collected by your player’s coach and will be at minimum 
$40 and up depending on the uniform. If you are returning to a team the decision to use the same uniforms or purchase new ones is 
up to the coach and/or his/her team. 

What other equipment does my child need? 
Every player should have soccer cleats, shin guards, and soccer ball. (U6-U8 use size 3 ball, U10-U12 use size 4 ball, U14 & up use 

size 5 ball). 
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When will I hear from a Coach? 
Coaches will begin contacting players after the first to second week of February.

What is the refund policy? 
Refunds will only be processed with a written request using our Refund Request Form from our ‘Forms’ page. Refunds are of the 

registration fee less a $20 administrative fee. Full refunds are only granted if received BEFORE a player is placed onto a team or if 

there was no team available. There are NO refunds whatsoever after February 22, 2020.
When will I receive the game schedule? 
Schedules are published on our website under the ‘Schedules’ link anywhere between 1-2 weeks before the 1st game of the season. 

Additionally, an email is sent to the Coaches to disseminate to their players and we also publicize on our website. 

• The following rule applies to schedules: (excerpt from our Rules and Regulations document)
5.2.9.3. Once team schedules are published they shall stand without change for the duration of the season, unless the scheduled game
meets the requirements to postpone said game as stated in Rules section 5.3.

How much playing time will my child receive? 
Per our rule 5.2.1. “Each player has equal opportunity to develop their abilities and skills, learn teamwork and sportsmanship; RYSA 
requires that each RYSA Player be played a minimum of 50% in every game, except for illness, injury or disciplinary reasons. In those 
cases, the coach must notify the player, the parents of the player, and the opposing coach prior to the beginning of the game that 
the minimum time has been reduced.” 

How will I receive communication from RYSA? 
Our primary method of communication is via email. It’s imperative that you supply a valid email address that you will check 
frequently as it’s how we send out all notifications for registration reminders, game cancellations, field closures, special offers for 
RYSA members, etc. Additionally, Coaches use the email system to send out practice details and coordinate with their players. 
Alternative methods of communications we leverage are: Facebook, Twitter, and Rainedout.net. 

How are players placed on teams? 
A ‘Team Formation Committee’ designated by the RYSA Board of Directors and consisting of 4 members (3 voting, 1 non-voting) 
reviews special requests and vote on such requests then using age, gender, team size, and number of volunteer Coaches as criteria 
for assigning players to teams. The final determination for placement will be done via ‘School district assigned school’ and/or a 
‘Lottery’ method. 

▪ The following other factors applies to player placements and team formations:

• Returning players (players who have played at least 1 of the past 2 seasons on a team that still exists) who register late
will lose the option to return to their team of record.

• If an age division has a high number of players that can make a team but there are not enough Coaches in that age
division and no parent steps up to volunteer as a Coach, then the registrants will not play and refunds will need to be
issued.

• If an existing team does not have a returning Coach and no parent steps up to volunteer to Coach that team, then the
team will be disbanded or merged if available. Final decision rests with RYSA.

• If an age division does not have enough players to make a team the registrants will be given the opportunity to play up
into the next age group (if there’s availability), otherwise the registrant will need to request a refund.

• If there are more than 1 existing team in an age group and 1 or more of those teams do not have enough players the
team will be disbanded or merged if available. Final decision rests with RYSA.

• If there are siblings from the same household that wish to play together (e.g. 2 brothers or 2 sisters, etc.) on the same
team, this can only be accommodated if there is open spots on a team. Final decision rests with RYSA.

If you have problems/questions about registration, please send email 

to: registrar@rowlettsoccer.org

mailto:registration_help@rowlettsoccer.net



